Prijsstijging Zonnepanelen

De Europese Commissie legde op 5 juni eenheffing op van 11,8%. Dit komt overeen met een netto opslag van € 0,05 tot € 0,055 per wattpiek. De extra kosten leiden direct tot prijsstijging voor de eindklant.

Het einde van het tijdperk van de goedkope Chinese panelen is in zicht. Het is waarschijnlijk dat veel bedrijven die zich bezighouden met de engineering, inkoop en constructie van PV-systemen hun activiteiten zullen staken.

De markt wacht met spanning op een definitief akkoord over de invoerheffing. Dit akkoord zal de paneelprijs in het derde kwartaal bepalen. Bij het uitblijven van een akkoord zullen de gemiddelde invoerheffingen op Chinese zonnepanelen stijgen tot gemiddeld 47,6%.

Chinese leveranciers hebben hun aanvoer naar Europa opgeschort, in afwachting van een besluit over de heffingen. Wanneer de hogere heffingen inderdaad opgelegd worden zullen veel leveranciers hun productiecapaciteit verplaatsen naar buiten China. Door OEM-contracten met niet Chinese paneelfabrikanten of door het openen van buitenlandse filialen. De stagnerende aanvoer en verstoring van de markt zal niettemin leiden tot prijsstijgingen voor de zonnepanelen van 12 tot 20% in de komende maanden.