Lokale energie

Het principe
De zon is de meest duurzame bron van energie die er bestaat. De energie die de aarde bereikt in één uur is genoeg voor ongeveer een heel jaar energie voor alle Nederlanders. De vraag is: hoe kunnen we van die energie gebruik maken?

De planten bijvoorbeeld zijn zo geschapen dat ze er optimaal gebruik van maken om te groeien en bloeien. Iedereen kent wel het voorbeeld van de zonnebloemen.

We kunnen de zon ook prima gebruiken voor de opwekking van onze elektrische energie. We gebruiken daarvoor photovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen genoemd) die de stralingsenergie van de zon om kunnen zetten in elektriciteit.

Dat werd voor het eerst in satellieten gedaan. De eerste satelliet die zonnecellen voor de opwekking van elektriciteit gebruikte, de Vanguard I, werd in 1958 gelanceerd.

Een zonnepaneel is een bord waarop een aantal van die cellen (ongeveer 60) is bijeengebracht en onderling met elkaar verbonden. Je hebt dan en paneel van 160*100 cm. Zo’n paneel is in staat om op jaarbasis ruim 200 kWh aan energie te leveren.

Het gebruik
De energie die van een paneel afkomt is “gelijkstroom” terwijl wij in onze huizen “wisselstroom” gebruiken. Er is dus een omvorming nodig. Dat gebeurt in een omvormer, een ander essentieel onderdeel van een zonnestroom systeem.

Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Met 17 panelen dek je dan de volledige energiebehoefte af. Maar……..

De zon schijnt maar een bepaald deel van de dag. Het gevolg is dat een zonnestroom systeem op een woning overdag behoorlijk wat energie meer produceert dan nodig is. ’s Avonds en ’s nachts wordt er helemaal niets geproduceerd en toch gebruiken we wel elektriciteit voor de verlichting bijvoorbeeld.

Daarom blijft een huis met een zonnestroom systeem toch aangesloten op het elektriciteitsnet. Overdag levert zo’n huis zijn teveel af aan dat elektriciteitsnet, en ’s nachts levert datzelfde net de benodigde elektriciteit aan de woning. Je zou kunnen zeggen dat het elektriciteitsnet als een opslagbuffer werkt.

Hoe hard gaat het?
Volgens het CBS lager er eind 2013 ongeveer 3,4 miljoen zonnepanelen op Nederlandse daken, goed voor 746 Megawatt aan energie. Eind 2015 wordt er in Nederland 1.485 Megawatt aan zonne-energie geproduceerd. Vrijwel een verdubbeling in twee jaar tijd!

De ontwikkelingen gaan verder. Zonnecellen worden steeds efficiënter. Maar ook wordt hard gewerkt aan betere opslag systemen. In Duitsland worden inmiddels batterijen in woningen geplaatst, waardoor zo’n woning een aantal dagen zonder het elektriciteitsnet kan werken. Bovendien kun je aan zo’n batterij ook je elektrische auto opladen als hij ’s nachts toch voor de deur staat.

Zo zal het aantal zonnestroom systemen sterk groeien. Dat kan ook in Zeewolde als u de enorme mogelijkheden die er zijn ook voor uzelf wilt benutten.

Silicium panelen

Wij leveren en monteren panelen van Jinko Solar. Dit bedrijf staat in de top-5 van hoogwaardige fabrikanten. De cellen wordt veelal gemaakt in Taiwan, waarna ze tot panelen worden geassembleerd in Zuid-Afrika of Portugal.


Deze panelen worden geleverd met een 25 jaar verzekerde product garantie.
Ze zijn doorgaans opgebouwd uit 60 siliciumcellen. Het paneel dat hier is afgebeeld heeft een egaal zwarte uitstraling, met ook een zwarte rand. De afmetingen zijn ongeveer 164*99 centimeter.

Desgewenst zijn ze ook leverbaar met een blauwe uitstraling waarbij het paneel is gevat in een aluminium rand.

Het paneel dat u hiernaast ziet afgebeeld heeft een vermogen van 285 Wattpiek. Per vierkante meter is het vermogen dus 175Wattpiek.
Op een gunstig gelegen dak levert zo’n paneel op jaarbasis ongeveer 250 kWh en dat betekent bij de huidige stroomprijzen een besparing van ongeveer €50,- per jaar

Jinko brengt nu panelen die een optimalisatie unit per 20 cellen hebben. Daarmee kunnen de schadelijke gevolgen van veroudering en schaduw zoveel mogelijk voorkomen worden.

 

Aan u de keuze, wij helpen u graag verder.